Status september 2012

Update: op 13 september heeft de gemeente de omgevingsvergunning verleend voor onze bouwplannen. Er is nog een bezwaarperiode voordat dit besluit onherroepelijk is, maar in principe is deze mijlpaal genomen.

In april 2012 dachten we te kunnen starten met bouwen als de helft van het benodigde bedrag binnen was. Als door een wonder kwam de avond voor de deadline dit bedrag van €150.000 bij elkaar.

In de maanden daarna ontdekten we dat dit bedrag gezien de huidige economische situatie toch onvoldoende was om de eerste paal te slaan. Volledige financiering van de bouwkosten van de stichting bleek een voorwaarde voor de hypotheken van de gezinnen. Een flinke tegenvaller.

Afgelopen zomer hebben we gekeken naar onze hypotheken, heeft een gezin zijn huis verkocht en is er gewerkt aan de vergunningen, koop-/aanneemovereenkomst met de bouwer en andere regelzaken. Een aantal zaken loopt nog, maar in principe is er nog maar één grote hobbel. Dat is het bedrag dat Stichting Josia nodig heeft voor de opvang en het ontmoetingscentrum.

Gezien de strengere regelgeving op het gebied van hypotheken vanaf één januari 2013, moeten de hypotheken voor die tijd afgesloten zijn. Tussen aanvragen en afsluiten zit zo’n acht weken. Dit betekent dat de teller op 31 oktober op €250.000 moet staan, genoeg om de opvang en het ontmoetingscentrum kaal op te leveren.