Ben je tussen de 18 en 25 jaar en kom je er in je eentje niet meer uit? Heb je niet de steun die je nodig hebt om je voor te bereiden om zelfstandig jouw plaats in de maatschappij in te nemen? Misschien is het wonen in Het Poorthuis iets voor jou..

Wie zijn wij?

In Het Poorthuis bieden we plek aan vier jongeren die even geen thuis hebben. Op de eerste en tweede verdieping zijn drie compleet ingerichte appartementen waar zij tijdelijk kunnen wonen. Meld je je aan voor een plek in Het Poorthuis? Dan krijg je als eerste te maken met het opvangteam. Zij beoordelen je aanmelding en laten je weten of je uitgenodigd wordt voor een intakegesprek.

Na het intakegesprek besluit het opvangteam of je in aanmerking komt voor een plek in Het Poorthuis. Bij een positief besluit krijg je te maken met het bestuur. Zij nemen je financiële situatie met je door. Verder maak je kennis met de omwoners, de drie gezinnen die naast Het Poorthuis wonen.

Wat kun je van de omwoners verwachten?

Tijdens je verblijf in Het Poorthuis heb je vooral met de omwoners te maken. De omwoners coachen je tijdens je verblijf in Het Poorthuis. Denk aan hulp bij de administratie, omgaan met financiën en het zoeken van een opleiding of werk.

Wat kun je van de omwoners verwachten?

 • We vormen met elkaar de woongroep. Dit betekent dat we regelmatig samen eten en dingen ondernemen die vorm geven aan het samen leven. Daarnaast heeft iedereen zijn privacy en een leven buiten de woongroep.
 • Door het delen van onze levens en het inzetten van talenten helpen we je de draad weer op te pakken. Iedereen draagt bij naar draagkracht en talent. Daarbij kun je denken aan een stukje hulp met administratie, het zoeken van een opleiding, een luisterend oor, een klusje, een keer mee eten of samen koken. Zo zijn we voor elkaar een goede buur.
 • Onze hulp vindt plaats vanuit persoonlijke betrokkenheid. Het is dus geen professionele zorg maar vrijwillige hulp vanuit een goed hart. Vergelijkbaar met hulp die je aan je buren of als vrijwilliger kan bieden. We leveren geen geïndiceerde zorg.
 • Je blijft zelf verantwoordelijk voor je eigen keuzes.
 • Om te kunnen bouwen aan duurzame relaties hebben we de voorkeur voor een opvangperiode van minimaal drie maanden. De maximale periode is één jaar.

Wanneer kom je in aanmerking?

Je komt in aanmerking voor een plek in Het Poorthuis als de volgende punten op jou van toepassing zijn:

 • Je woont in Almere en bent tussen de 18 en 25 jaar.
 • Je kunt niet meer thuis wonen of hebt op dit moment geen thuis, maar je komt niet in aanmerking voor opvang in de professionele zorg.
 • Je wilt graag zelfstandig wonen, maar volledig op eigen benen staan is nog een stap te ver.
 • Je bent redelijk in staat zelf te (leren) koken, wassen, een dag-/nachtritme aan te houden en je huis schoon te houden.
 • Je hebt een dagbesteding van tenminste 20 uur in de week of bent bereid daar binnen een afgesproken termijn vorm aan te geven. Dagbesteding kan zijn: studie, werk of vrijwilligerswerk.
 • Je hebt een baan, een uitkering of studiefinanciering of je hebt deze aangevraagd.
 • Je staat open om gecoacht te worden naar zelfstandigheid. Onderdeel daarvan is leren hulp vragen daar waar je het alleen niet kunt.
 • Je gaat je actief inzetten voor jouw toekomst na Het Poorthuis (op het gebied van huisvesting, relaties, werk, studie en financiën).

Wanneer kom je niet in aanmerking?

Je komt niet in aanmerking voor een plek in Het Poorthuis als een van de volgende punten op jou van toepassing zijn:

 • Je bent verslaafd aan drank, drugs, gokken, gamen, shoppen of andere zaken.
 • Je hebt last van ernstige gedragsproblemen (verbale of fysieke agressie, problemen met sociale omgang).

Aanmelden

Denk jij dat je in aanmerking komt voor een plek in Het Poorthuis? Dan kun je je aanmelden.

 1. Oriënteren
  Lees de informatie op deze pagina.
 2. Aanmelden
  Vul het aanmeldformulier in.
 3. Motivatiebrief schrijven
  Schrijf een motivatiebrief. Stuur deze uiterlijk een week na je aanmelding naar het opvangteam (opvang@poorthuisalmere.nl).
 4. Intakegesprek
  Ongeveer een week na het ontvangen van je motivatiebrief hoor je of je wordt uitgenodigd voor een intakegesprek. In het intakegesprek bekijkt het opvangteam samen met jou of een plek in Het Poorthuis inderdaad iets voor je is.
 5. Beoordeling financiële situatie
  Na een positief besluit van het opvangteam neemt het bestuur van Stichting Josia, de stichting achter Het Poorthuis, je financiële situatie met je door.
 6. Kennismaking met omwoners
  Vervolgens wordt je uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek met de omwoners.
 7. Tekenen overeenkomst en sleuteloverdracht
  Na het kennismakingsgesprek volgen nog een aantal formele zaken, zoals het tekenen van een overeenkomst. Daarna krijg je de sleutel van jouw plek in Het Poorthuis.

Vragen

Mocht je nog vragen hebben, dan kun je een mail sturen naar opvang@poorthuisalmere.nl.