Hoe de opvang in Het Poorthuis vorm krijgt

De afgelopen anderhalf jaar hebben in totaal acht jongeren een tijdelijk onderkomen gevonden in Het Poorthuis. Op dit moment wonen er twee jongens en een jonge moeder met haar zoon van twee jaar oud. Bent u benieuwd hoe de opvang vorm krijgt? Lees dan verder.

Op 14 november 2014 kreeg de eerste bewoner van de drie opvangappartementen in Het Poorthuis zijn sleutel. Sindsdien hebben in totaal acht jongeren een tijdelijk onderkomen gevonden in Het Poorthuis. Het zijn allemaal jongeren die een laatste stapje nodig hebben op hun weg naar zelfstandigheid. Daarbij worden ze geholpen door de gezinnen die om het Poorthuis heen wonen.

Mijn tijd in Het Poorthuis was een goede tussenstap. Ik kon even tot rust komen en stond er niet alleen voor.Oud-bewoonster

De coaching van de jongeren kan veel verschillende vormen aannemen, afhankelijk van waar een jongere specifiek behoefte aan heeft. Bijvoorbeeld samen koken en gezelligheid bij de wekelijkse maaltijd met bewoners en omwoners, hulp bij het op orde krijgen van de financiën en het aanvragen van een uitkering. Anderen worden gecoacht bij het solliciteren, het vinden van een baan of een zelfstandige woonruimte als de jongeren er klaar voor is om uit Het Poorthuis te vertrekken.

Vanaf november 2015 heeft Het Poorthuis vier nieuwe bewoners. Twee jongens van 20 en 18 jaar, die ieder een appartement bewonen, en een jonge moeder van 24 jaar met een zoontje van 2 jaar oud. Na een eerste periode van elkaar leren kennen en inventariseren waar behoefte is aan hulp, gaan we samen werken aan het verwezenlijken van een aantal gestelde doelen die het mogelijk maken om over een tijdje helemaal op eigen benen te staan.